“Yanchen”

the-story-of-yanchen

“Yanchen” een jonge Tibetaanse nomade in de leeftijd van midden dertig en zwanger.

In juni 2007 werd Yanchen ziek. Hevige pijnen deden haar echtgenoot ertoe besluiten om onmiddellijk te vertrekken naar de dichtstbijzijnde winkel om medicijnen voor zijn zwangere echtgenote te halen. De afstanden die nomaden in de regio Golog afleggen zijn op geen enkele manier te vergelijken met de afstanden die wij  hier in het Westen afleggen om een winkel te kunnen bezoeken.

Als gevolg van de af te leggen afstanden door haar echtgenoot kreeg Yanchen haar medicijnen pas aan het einde van de middag toegediend. Helaas bleken zij niet te werken.

In de laadbak van een tractor werd zij vervoerd zij naar een verderop gelegen dorp om te bezien of men haar daar de medische zorg kon bieden die zij nodig had. De medische zorg die zij nodig had werd hier niet gevonden.

Gedurende de autorit die hierop volgende naar het nog verderop gelegen dorp “Darscha” overleden Yanchen en haar ongeboren baby.

Indien er binnen 4 uur “standaard” medische zorg beschikbaar was geweest dan hadden Yanchen en haar baby naar alle waarschijnlijkheid nog geleefd.

Wij hebben Yanchen gekend.

Het verhaal van Yanchen gaat op voor velen verblijvende in afgelegen nomadische gebieden.

Zij zijn geen van allen op zichzelf staand en betreffen veelal zwangere vrouwen en ouderen.