Phendhe Menkhang, het eerste gezondheidscentrum

Phen betekent ‘voordeel’

Dhe betekent ‘geluk’

Menkhang betekent  ‘ziekenhuis’

Oftewel Phendhe Menkhang; het ziekenhuis dat voordeel brengt als bron van geluk. 

Aan het begin van het jaar 2010 ontstond de mogelijkheid ons eerste Healthcare centrum te bouwen in de provincie Darlag. Op een gedoneerd stuk grond van een lokaal klooster werd een centrum gebouwd voorzien van een zestal kamers.

Het ziekenhuis kan algemene gezondheidszorg verlenen aan 2.000 gezinnen uit de omgeving. Het eerstvolgende ziekenhuis is gelegen in Gabde stad wat meer dan 100 km verderop is gelegen.

Het gebied waar Phende Menkhang zich bevindt , Machen graafschap Golog prefectuur (果洛 藏族 ⾃ 治 州 玛沁 县) is afgelegen en de wegen ernaar toe zijn stoffig en soms in slechte staat als gevolg van regenval
.
In Pende Menkhang zijn consulten en behandeling gratis; men betaalt alleen voor de medicatie die nodig is.
De familie of de patiënt zelf dienen hun eigen dekens en andere benodigdheden mee te nemen voor een ziekenhuisverblijf. De familie draagt zorg voor het eten en de verzorging van de patiënt (dit is heel gebruikelijk en een locatie gewoonte).

Na de opening in 2010 werd er vervolgens nog een muur om het centrum gebouwd en een waterput geslagen om het centrum van schoon water te kunnen voorzien.

Phende Menkhang

In aanbouw

In 2016 zijn er drie nieuwe monnik-artsen gestart in het ziekenhuis.

1. Akhu Darji
2. Chubji
3. Derden

Alle drie zijn zij in mei 2016 afgestudeerd aan het Mordo Tashi Dartang Tibetan Medical Institute 兴 海 县 扎 ⻄ 达. Allen zijn opgeleid in de traditionele Tibetaanse geneeskunde en zijn in staat tot het verlenen van volledige gezondheidszorg. Zij zijn niet gespecialiseerd in een bepaalde tak binnen de gezondheidszorg, maar bieden “algemene gezondheidszorg”.

In het centrum ontvangt de lokale bevolking gratis consultaties en medicatie. Dit alles geheel volgens de traditie van de Tibetaanse geneeskunde en daar waar nodig aangevuld met kennis van onze westerse geneeskunde.

Aan het eind van het jaar 2011 is er naast het Healtcare centrum een medicijnfabriek geopend. Men vervaardigt hier eigen medicijnen en daarnaast wordt deze fabriek gebruikt als leverancier.

Thubten, hoofd van het klooster

Thubshir, directeur school & leraar

Chubji, afgestuurd arts traditionele Tibetaanse Geneeskunde en werkzaam in Pende Menkhang