Huisvesting nomaden

DE TENT

Tenten zijn een belangrijke bron zo niet de belangrijkste bron van huisvesting voor nomaden.

Ze zijn meestal gemaakt van yakwol dat via de handen tot garen wordt gesponnen en op deze manier zal het ongeveer een jaar in beslag nemen om een middelgrote tent te maken. De Tibetaanse tenten zijn naar verhouding erg dun en de lucht kan er vaak nog doorheen gezien worden.

Naast gesponnen yakwol worden de tenten opgebouwd op 8 tot 12 palen. Aan de bovenzijde bevindt zich een grote opening die gebruikt wordt om rook naar buiten te laten en de zon binnen te laten. De kachel – waarvan de buis door de opening naar buiten verdwijnt – wordt gevoed met gedroogde uitwerpselen van de yak. Een dagelijkse bezigheid is dan ook het verzamelen van deze uitwerpselen en deze te drogen leggen in de nabijheid van de tent. In en rondom de tent zal men in overvloed gebedsvlaggen aantreffen.

De binnenkant is simpel en eenvoudig aangezien nomaden weinig tot geen bezittingen hebben. Men treft er over het algemeen een aantal slaapmatjes, dekens, een fornuis, een of twee tafels, extra kleding en voedsel aan. Daarnaast zijn alle tenten voorzien van een beeltenis van een lokale lama en vaak een beeltenis van His Holiness de 14e Dalai Lama. In de tent zorgen in de avond enkele boterlampjes voor verlichting. De boterlampjes danken hun naam aan het feit dat de yakboter als brandstof dient.