WRAPPER

De regio Golog

De autonome Tibetaanse regio Golog ligt in het Zuidoosten van de Qinghai provincie en de oosthoek van het Tibetaans plateau. De regio is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en heeft een populatie van 250.000 inwoners. De overgrote meerderheid hiervan bestaat uit etnisch Tibetaanse nomaden.

De regio Golog heeft de grootste populatie Tibetanen in de Provincie Qinghai. 90% van de inwoners is Tibetaans en leeft geheel volgens de traditionele levenswijze op een gemiddelde hoogte van 4.200m/1.3450ft.

In de regio Golo bevinden zich zes provincies te weten: Machen, Gade, Mato, Padma, Jigdril en Darlag. De bevolking is er over het algemeen arm tot zeer arm. De voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs zijn minimaal of geheel afwezig wat veel schrijnende verhalen tot gevolg heeft.

HET TRIESTE VERHAAL VAN YANCHEN EN HAAR BABY
Yanchen was een vrouw in de leeftijd van midden 30 en zwanger. Op een vroege ochtend in juni 2007 was zij, zoals gebruikelijk,  de yaks aan het verzorgen toen zij hevige pijnen kreeg. Haar echtgenoot ging op pad om in het dichtstbijzijnde winkeltje enkele medicijnen voor haar te kopen. De medicijnen die haar echtgenoot voor haar mee naar huis bracht hadden geen uitwerking op Yanchen en haar pijnen bleven toenemen. Hierop is Yanchen in de laadbak van een tractor vervoerd naar een plaatsje in de nabijgelegen omgeving.  Helaas was ook hier geen hulp aanwezig die uitkomst aan Yanchen bood.

Gezien de reistijden en afstanden die de bevolking moet afleggen was het grootste gedeelte van de dag reeds gepasseerd en werd er iemand gevonden die haar met de auto naar het verderop gelegen dorpje Darscha kon brengen. In Darscha bestaat een provisorische medische post waar zij mogelijk verder geholpen zou kunnen worden.

Deze hulp kwam voor Yanchen en haar baby te laat. Gedurende deze autorit zijn zij beiden overleden als gevolg van het gebrek aan medische zorg. Indien er binnen vier uur standaard medische zorg beschikbaar was geweest dan hadden Yanchen en haar baby zeer grote overlevingskansen gehad. Toevallig kenden wij deze jonge vrouw. Maar haar verhaal gaat op voor vele duizenden mensen en met name voor zwangere vrouwen en ouderen schiet gezondheidszorg ernstig tekort.