Golog Health, Shaya Laughlin

Tibetanen hebben het nog nooit makkelijk gehad. Hun omgeving is hard en door noodzaak geboren zijn Tibetanen taaie en veerkrachtig mensen geworden. Ondanks een, wat het lijkt, continue verbeten strijd tegen de natuur en ruige omstandigheden zijn zij erin geslaagd om een opmerkelijke kijk op het leven te houden.

De Golog Support Foundation heeft zich geconcentreerd op de regio Golog en haar bevolking.

De stichting heeft hier twee gezondheidscentra gerealiseerd, een noodzaak en comfort, waar de lokale bevolking enorm dankbaar voor is. Het eerste centrum is gelegen in een diep nomadisch gebied op de grond van het Tratsok klooster. Het kost een paar uur reistijd per 4-wiel aandrijving om het centrum te bereiken.

Artsen oefenen zowel de Tibetaanse als Chinese geneeswijze uit voor patiënten uit de omliggende dorpen. Een van deze artsen vertelde mij dat in het verleden mensen omkwamen bij hun poging om de grotere ziekenhuizen te bereiken gelegen in de steden Dawu of Xining. Vaak waren dit zwangere vrouwen.

“Wij zitten in een zeer afgelegen gebied en er is geen gemakkelijk transport naar dit dorp”.

Zo legt de arts uit aan de Tibetaans vertaler.

“Van dit centrum profiteert de lokale bevolking en het is ook nog een stuk goedkoper”.

– In het jaar 2009 is het centrum begonnen in een nomadentent
– In het jaar 2010 werd er een huis gebouwd.
– In het jaar 2011 begon de dokter met het consulteren van patiënten

Momenteel zijn er twee artsen en twee monniken werkzaam die ongeveer 50 patiënten per dag ontvangen. Een patiënt vertelt mij dat het een ideale situatie is voor het dorp. “Het is erg handig en een stuk goedkoper“. De artsen begrijpen ook wat wij zeggen. In Xining spreken ze geen Tibetaans. Het is geweldig voor ouderen in het dorp of de monniken in het klooster”.

De artsen zijn vriendelijk en bezoeken patiënten die te ziek zijn om naar het centrum te komen. Als iemand echt ziek is, wordt hij of zij per motor naar een groter ziekenhuis gebracht. Ook worden patiënten behandeld die zelf geen geld hebben, hiervoor zijn in de toekomst wel meer financiële middelen nodig.

De arts vertelt mij dat er meer materiaal zoals medicijnen en naalden nodig zijn.

Ondertussen is in Gabde County een tweede gezondheidscentrum in aanbouw. Ondersteund door de Golog Support Foundation is het nieuwe ziekenhuis bijna voltooid maar wordt er nog op vergunningen gewacht die verleend dienen te worden door de Chinese overheid om tot een operationele opening over te kunnen gaan.

Op dit moment zijn hier 10 patiëntenkamers en 1 kantoor. In 2012 werd gestart met de bouw van dit tweede gezondheidscentrum en het wordt nu deels verhuurd aan een apotheek en een banketbakker, in afwachting van het startsein. Een monnik verpleegkundige, Taknor, legt mij uit dat zij in de toekomst een tweede verdieping willen bouwen voorzien van meer kamers.