Een reis naar het kleurrijke Golog

Als ik aan Golog denk zie ik allemaal kleuren voor me. Bordeauxrood van de gewaden van de boeddhistische monniken en nonnen, knaloranje van de kralen en kettingen die de vrouwen droegen en natuurlijk groen, heel veel groen. Bergen van 6.000 meter hoog waren volledig begroeid en staken prachtig af tegen de felblauwe lucht. Onmetelijk hoge bergen.
In de zomer van 2011 ben ik in Golog geweest.

Kleurrijk Golog Auke de Jong

Een reis die mij – letterlijk en figuurlijk – een gekleurd beeld van de regio gaf. Natuurlijk, Golog is fotogeniek in de zomer en het landschap doet dan lieflijk aan. Maar de leefomstandigheden zijn er hard. De Golog regio is arm en de natuur kan onverbiddelijk zijn, zoals de hevige sneeuwval van de afgelopen winter wel heeft laten zien. Golog is ook de streek van de vele weeskinderen en van Tibetanen die vanwege de politieke situatie onder moeilijke omstandigheden leven.

Blij met het Health Centre

Kleurrijk Golog Auke de Jong
Voor de Golog Support Foundation heb ik het Healthcentre Pende Menkhang bezocht dat met behulp van de stichting is opgezet. Ver van de bewoonde wereld, gelegen midden in een nomadengebied, doet het centrum precies waarvoor het is bedoeld:  medische hulp en medicijnen bieden aan mensen die het hard nodig hebben. De arts vertelde mij dat de streek blij is met de komst van het healthcentre en dat de voorziening inmiddels goed bekend is onder de nomaden. In de winter ontvangt hij ongeveer vijftien patiënten per dag. In de zomer is het rustiger; dan zijn de nomaden zo hoog mogelijk in de bergen te vinden. Het medisch centrum beschikt over een eigen apotheek voorzien van Tibetaanse en Chinese medicijnen. Een ruimte waar medicijnen worden gemaakt was in aanbouw.

Kinderen van Golog

Kleurrijk Golog Auke de Jong
Ik ben ook op bezoek geweest bij een aantal kinderen die onder de hoede vallen van het Childfund van de stichting. Lieve, zachtaardige kinderen die te verlegen waren om vragen te beantwoorden. Zij krijgen les op Chinese staatsscholen en het Childfund zorgt ervoor dat zij onderdak krijgen en opgenomen zijn in een gewone gezinssituatie. Hopelijk kunnen een veilige omgeving en onderwijs ervoor zorgen dat zij in de toekomst een eigen bestaan weten op te bouwen.

 

Golog is een prachtige, kleurrijke regio. Maar de Tibetaanse bevolking heeft onze hulp hard nodig.

Steun daarom de stichting Golog Support Foudation.